‘Maatjes Fietsen’ succesvol in Emmen en Hoogeveen

Afgelopen zomer hebben de buurtsportcoaches Hoogeveen en Emmen fietsgroepen opgezet met het idee ‘Maatjes Fietsen’. Speciaal voor kwetsbare ouderen die graag fietsen maar geen fietsmaatje hebben is dit een enorme uitkomst. Samen met de buurtsportcoach stapten zij wekelijks op de fiets om een route van 25 kilometer langs knooppunten in Drenthe te maken. Onderweg werd er even gestopt voor een drankje om daarna de weg te vervolgen. In Emmen werd een periode van drie maanden afgesloten met deelname aan de Drentse Rijwiel4Daagse. In Hoogeveen werd een periode van een maand afgesloten met deelname aan Trappen Happen en Stappen.

Het succes zit in de deelname tijdens het project, maar nog meer in het vervolg. In beide gemeenten is een groep ontstaan die nu wekelijks samen fietsen. Oftewel; de deelnemers hebben maatjes gevonden. De buurtsportcoach hielp bij het opzetten van een adressenbestand en een WhatsApp groep, waardoor ze nu volledig zelfstandig contact met elkaar kunnen onderhouden. Er zijn natuurlijke leiders ontstaan en om de beurt bepalen ze wie een route voorbereidt. Eefke Weismann-Hooijer (Buurtsportcoach in Emmen en Hoogeveen): “Het loopt op rolletjes. Het is super mooi om te zien dat deze mensen hun hobby fietsen kunnen oppakken en dus structureel bewegen. Maar vooral ook dat ze plezier hebben en met andere mensen weer een sociale band opbouwen.”

Mocht je zelf graag een vergelijkbaar project willen starten of je willen aansluiten bij één van de groepen in Hoogeveen of Emmen, neem dan contact op met Eefke via de mail, of via kantoor van de stichting Sport en Beweeg en SportDrenthe op 0528-233775.