Niet voor niks gaan zoveel mensen tussen de middag een wandeling maken nu er zo veel wordt thuis gewerkt. Even een frisse neus halen en de spieren in beweging zetten: het geeft je brein de rust om straks weer te kunnen werken. Ook voor senioren geldt dat een dagelijkse wandeling van een half uurtje enorm veel kan opleveren.

Ouderen vinden het lastig om dit zelf te organiseren; alleen wandelen is niet leuk en misschien ook wel een beetje spannend. Zelf een groep zoeken en routes maken is ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het goed dat we op verschillende manieren wandelen organiseren en regelen voor degene die dat niet zelf kan.

Waarom is wandelen zo goed voor ons?

Wandelen heeft vele positieve effecten op je algehele gezondheid en helpt je een solide weerstand op te bouwen. 6 voordelen van wandelen voor je gezondheid:

  • Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60%. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid stapsgewijs af.
  • Wandelen heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Je verlaagt zowel je bloeddruk als slechte cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen al afneemt vanaf 1 stevige wandeling per week.
  • Wandelen is zeer goed voor je spieren en botten. Vaak wandelen is gunstig voor je kraakbeen, weinig beweging leidt namelijk tot verdunning van het kraakbeen en dit kan weer problemen met je gewrichten tot gevolg hebben. Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
  • Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen.
  • Wandelen kan ook de kans op kanker verminderen. Vooral mensen met darmkanker kunnen baat hebben bij een fikse wandeling, de overlevingskans wordt hiermee vergroot. Idem geldt voor borst- en baarmoederkanker. Natuurlijk is wandelen geen remedie, maar een positieve bijdrage kan het zeker leveren.
  • Heb je last van huiselijke allergieën zoals huisstofmijtallergie of allergie tegen dierenharen? Dan helpt het ook om geregeld wat frisse buitenlucht op te zoeken.

Wandelen is een gratis medicijn

Iedere dag een half uurtje buiten zorgt voor je dagelijkse beweging en je portie vitamine D. Vitamine D is misschien wel de meest onderschatte vitamine. Het is goed voor je botten, tanden, brein, spieren en weerstand. En toch hebben miljoenen Nederlanders hier een tekort op, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Geen nood, het medicijn is binnen handbereik: de zon. Het mooie aan vitamine D is dat het menselijk lichaam het zelf kan aanmaken. Uv-straling is de belangrijkste bron. Zorg daarom dat u iedere dag naar buiten gaat, ook als de zon niet schijnt! Wist u dat de meeste vitamine D beschikbaar is tussen 10.00-13.00 uur?

Doe mee aan het ommetje van de Hersenstichting

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij. Staat te lezen op de site van de hersenstichting/ommetje. Ook SportDrenthe heeft een competitie in de ommetje app, aanmelden is simpel: download de ommetje app, Zoek SportDrenthe en gebruik de code RQKKG.

SportDrenthe heeft bovendien grote expertise in huis om het wandelen in uw gemeente te stimuleren. Hieronder een greep uit de mogelijkheden om van start te gaan! Uiteraard zijn de interventies zo ingericht dat er een op maat gemaakt plan kan worden gemaakt. SportDrenthe helpt u graag!

Een greep uit de vele interventies:

  • Maaltijdwandelingen
  • Diabetes challenge
  • Sportief wandel cursussen en groepen
  • Elke Stap telt
  • Nordic walking cursus
  • Oud voor Mekaar / Eén tegen eenzaamheid
  • Ommetjes en wandelgroepen